Alternativ behandling er populær blandt danskerne, og kvinderne udviser særlig tillid til denne form for behandling. Her kan du møde alternative behandlere og lære mere om forskellige former for alternativ behandling, både de velkendte og dem, der er mindre kendte i Danmark.
Af Dorte J. Thorsen
De seneste årtier har set en integration af alternativ behandling i danskernes dagligliv og samfund, hvilket har gjort mange uvæsentlige over, om deres valgte behandlingsmetode er betragtet som alternativ eller konventionel. Selv læger og tandlæger benytter sig af flere alternative behandlingsformer som akupunktur. Som følge heraf er grænserne mellem etablerede og alternative behandlingsformer blevet betydeligt mere fleksible.
Alternativ behandling i Danmark
Hvordan ser det alternative landskab ud i Danmark? Dette blev undersøgt af Statens Institut for Folkesundhed, der er en del af Syddansk Universitet, i en omfattende rapport udgivet i 2017.
I rapporten, med titlen “Alternativ behandling,” kan man læse, at i alt 1,3 millioner danskere modtog alternativ behandling i 2017. Dette betyder, at næsten hver tredje dansker (27,5 procent) fik alternativ behandling i løbet af året.
Dette repræsenterer en stigning på næsten 20 procent sammenlignet med tilsvarende tal fra 1987, hvor kun ti procent af befolkningen søgte alternativ behandling.
Det er primært kvinder, der benytter sig af alternative behandlere. En ud af tre klienter er kvinder, mens en ud af fem er mænd. Blandt unge og ældre mænd er det de grupper, der generelt søger alternativ behandling i mindst grad – sandsynligvis af forskellige årsager. De unge føler sig ofte stærke og sunde, mens de ældre måske ikke tror, at alternativ behandling kan hjælpe dem.
Vi vil nu se nærmere på ni klassiske alternative behandlingsformer samt fem mindre kendte alternative behandlingsmetoder.
Læs her hele artiklen: Tema-om-alternativ-behandling
Læs også vores artikel om Energi behandlingsformer.