Hvilke former for alternativ behandling findes der, og hvordan finder man rundt i den alternative jungle. Vi giver dig en indføring i de forskellige alternative behandlingsformer samt gode råd til, hvordan du får det bedste ud af dit møde med den alternative verden.
Det er forskelligt fra land til land og kultur til kultur, hvad man regner for at være alternativ behandling. I Danmark tænker man på alternativ behandling som en behandling, man ikke får i det traditionelle danske sundhedsvæsen.
I praksis er alternativ behandling mange forskellige ting: Det kan være en ændring af den daglige kost; forskellige præparater, man skal spise, drikke eller smøre på huden; kropsbehandlinger som massage og akupunktur, eller det kan være mentale eller spirituelle teknikker og behandlinger.
Samlet set kaldes det ’alternativ behandling’. Nogle kalder det også ’komplementær behandling’ eller ’supplerende behandling’.
Alternativ behandling i forskellige kulturer
Opfattelsen af, hvilken behandling der er alternativ, afhænger af de medicinske traditioner i det pågældende land. En behandlingsform, der i ét land har status som alternativ, kan i et andet land være en del af det konventionelle sundhedssystem. Dette gælder for eksempel for akupunktur, som i Kina ikke hører til det alternative behandlingsområde. I stedet er akupunktur en gængs behandlingsform, der tilbydes på linje med andre behandlingsformer i det kinesiske sundhedsvæsen.
Valg af alternativ behandling er forskellig fra kultur til kultur. Danskere er for eksempel et af de lande, hvor man bruger zoneterapi mest. I USA følger mange til gengæld mexicanske kost-kure.
Hvordan finder jeg en god alternativ behandler?
Udbuddet af alternative behandlere er stort. Behandlingskvalitet og pris kan variere fra behandler til behandler. Det er derfor en god idé at undersøge forskellige behandlingstilbud, inden du bestemmer dig.
Lyt til din intuition
Selvom man har hørt godt om en behandler, er det ikke en garanti for, at behandleren er god for netop dig og dine behov. Lyt derfor hele tiden til din intuition, og modtag ikke behandling fra nogen du ikke har tillid til.
Indledende, uforpligtende samtale
Når du har fundet en behandler, du mener virker troværdig og god, er det en god idé at bede om en uforpligtende samtale med behandleren. En uforpligtende samtale betyder, at du og behandleren kan diskutere et eventuelt behandlingsforløb, uden at du dermed binder dig til behandlingen. I nogle tilfælde skal du betale for en indledende konsultation. Men det kan i sidste instans være gode penge at give ud. Samtalen kan foregå over telefonen eller ved et møde. Under samtalen får du en fornemmelse af, hvordan kommunikationen er mellem jer. Hvis I mødes hos behandleren, så tag din partner eller en god ven med. Så har du en at diskutere samtalen med bagefter. Dårlig kommunikation er også et dårligt udgangspunkt for et behandlingsforløb. Find derfor altid en behandler, hvor kommunikationen fungerer godt.
Er kommunikationen god, kan du overveje at stille følgende spørgsmål til behandleren:
- Har du mulighed for at hjælpe mig?
- Hvilken uddannelsesbaggrund har du?
- Hvor lang tid tager behandlingen?
- Hvad koster det?
- Får jeg bivirkninger af behandlingen?
- Hvad er din holdning til den etablerede behandling?
- Er du medlem af en overordnet forening?
- Er du registreret alternativ behandler (medlem af RABordningen)?
Læs om de mest populære alternative behandlingsformer i artiklen her:
Læs også: Alternativ behandling – Tema om Kranio-sakral terapi
Læs også artiklen: Find din egen balance med healingsmassage